Sapfo
Sapfo телефоны



Главная  »  Худеем вместе  »  Від чого товстіють

Від чого товстіють


Щоб не дозволяти їжі відкладатися на боках, потрібно знати секрети «харчової поведінки». І вчасно почати ними користуватися.

Стоп зайвим кілограмам!

Приблизно до 25 років зайву вагу, як правило, буває не так часто, тому що організм росте. З віком посилюється знижена чутливість до інсуліну, ще більше сповільнюється обмін речовин. Організм знижує витрату калорій на обігрів тіла та життєдіяльність. І ті калорії, які ще недавно йшли на «енергетичне обслуговування», непомітно виявляються зайвими. Ми продовжуємо їсти стільки, скільки звикли, незважаючи на те, що тепер нам потрібно менше енергії.

Окремим фактором у появі зайвої ваги стає вагітність: у цей період в організмі посилюється вплив жіночого гормону естрогену, який в свою чергу активізує процес утворення жиру. Що з точки зору природи дуже і дуже правильно: адже жінка повинна не тільки вижити, а й виносити дитину.

Чим довше людина живе із зайвою вагою, тим важче йому справитися з цією проблемою. Тим складніше «розгойдати» жирову клітину, щоб вона віддала накопичене. Чим більше вага, тим важче дається кожен скинутий кілограм.
З віком ще сильніше доводиться знижувати калорійність добового харчування. При тому, що дозволяти собі спорт стає все проблематичніше: постраждалі від ожиріння судини, серце і суглоби не витримують серйозних фізичних навантажень.
Та й підтримувати стан норми куди легше, ніж кожні три-чотири роки втягувати організм в сильний стрес, скидаючи по 20 кілограмів за квартал за допомогою «чудо-лікарень».

Є й генетичний фактор. Якщо в одного з батьків є зайва вага - шанс дитини зіткнутися з тією ж проблемою в аналогічному віці становить 40%. Якщо ожирінням страждають обоє батьків - шанси зростають до 80%. А крім того, велика ймовірність того, що його фігура почне розпливатися в більш ранньому, ніж у них, віці. Наприклад, якщо і у тата, і мами ожиріння з'явилося ще до тридцяти років - швидше за все, їх діти почнуть жити із зайвою вагою ще до того, як увійдуть в підлітковий вік.

Тому при неблагополучної спадковості свої відносини з їжею потрібно вибудовувати особливо уважно і обережно. Для початку - хоча б керуватися наступними базовими принципами.

Нав'язлива в зубах народна мудрість «З-за столу треба вставати трохи голодним» абсолютно обґрунтована з точки зору фізіології - так само як і відомий нам з радянських часів заклик не їсти на ходу і ретельно пережовувати їжу.

У гіпоталамусі (відділі головного мозку) є два центри, що регулюють апетит: центр насичення і центр голоду. Центр насичення на надходження в організм їжі реагує не відразу - по крайней мере, не миттєво. Якщо людина їсть дуже швидко, на бігу, толком не жуючи, якщо в такому стилі він з'їдає калорійну їжу маленького обсягу (наприклад, шоколадний батончик), та ще й всухом'ятку .... Тоді центр насичення в гіпоталамусі не отримує комплексних сигналів від порожнини рота , шлунка, кишечника про те, що в організм надійшла їжа, і що надійшло її достатньо. Таким чином, поки до мозку «дійде», що організм ситий, людина вже встигає з'їсти в півтора-два рази більше, ніж це було дійсно необхідно. З тієї ж причини і з-за столу треба вставати не до кінця ситим: тому що має пройти якийсь час, щоб інформація про обід дійшла до мозку.

Наука підтверджує і справедливість прислів'я «Сніданок з'їж сам, обід розділи з другом, вечерю віддай ворогові». У вечірній час викид інсуліну сильніше, тому їжа засвоюється з більшою ефективністю. А раз засвоюється добре - значить, і відкладається на боках більше, ніж вранці. Пропонуємо корпоративні тренінги для дівчат.

Я нічого не їм, але чомусь не худну

Багатьом людям здається, що вони «майже нічого не їдять». Це помилка. Варто одного разу протягом двох-трьох тижнів скрупульозно підрахувати кожен з'їдений за день шматок (враховуючи кожен сухарик, мимохідь кинутий в рот, кожен горішок або насіннячко, кожну ложку цукру в чаї) - і сумарний середньодобовий калораж запросто виявиться в районі 2500-3000 калорій.

А між тим, середньостатистичній жінці зростом 170 см і з низькою фізичною активністю потрібно максимум 1600 калорій на добу, тобто в півтора-два рази менше.

Багато перебувають у впевненості, що переїдання - це великі порції. Але частіше надлишок жирових відкладень дають цілком «безневинні» на наш погляд речі: «дрібна гриз», снеки, солодкі газовані напої, глазуровані сирки, звичка класти цукор в чай і лити молоко в каву. А от від зайвої тарілки овочевого супу з куркою ще ніхто не одужав.

Однак відомі випадки, коли людина дійсно може їсти мало і при цьому набирати вагу. Тому, перш ніж робити серйозні кроки для позбавлення від надмірної ваги, необхідно обстежитися у ендокринолога, щоб з'ясувати його природу. Ожиріння може бути різним: аліментарно-конституційним, симптоматичним внаслідок яких-небудь захворювань, нейроендокринним, в його основі може лежати так званий метаболічний синдром ... Підхід до лікування в залежності від цього буде різний. Не дарма в Міжнародній класифікації хвороб у ожиріння є власний код. Це не «стан душі», як деякі вважають. Це дійсно захворювання.





 

© 2009 - 2017 Женский образовательный клуб "Сапфо"
Tel.: +38 (044) 237-90-05
Mail: info@sapfo.com.ua
Веб-студия NewHost - создание сайтов