Sapfo
Sapfo телефоны



Главная  »  Кулинария  »  Харчування при захворюванні щитовидної залози

Харчування при захворюванні щитовидної залози


В організмі людини щитовидної залозі відведено дуже важливу роль. Вона відповідає за вироблення та синтез гормонів і збій у її роботі негативно відбивається на здоров'ї людини в цілому. Причинами такого порушення можуть стати різні причини, на які люди, перебуваючи у вічному поспіху, просто не звертають уваги. Насамперед це:
 - неправильне харчування, йододефіцит;
 - несприятлива екологія;
 - стреси.

Захворювання щитовидної залози
Існує кілька видів захворювання на щитовидну залозу. Характеризуються вони зміною її розміру та функціональної активності. Виділяють:
- зобофікація - при цьому недузі щитовидна залоза помітно збільшена, в народі його називають зоб;
- тиреотоксикоз - проявляється у підвищенні в крові тиреоїдних гормонів, наслідком чого майже завжди є прискорення метаболізму. Підвищується апетит, з'являється безсоння, людина стає дратівливою, худне, піднімається температура, непокоїть прискорене серцебиття;
 - гіпотиреоз – при цьому захворюванні рівень гормонів падає. Симптоми цієї недуги найчастіше приймаються за симптоми інших захворювань, тому хворобу можна виявити лише під час обстеження. Це постійна втома, порушення уваги та пам'яті, збільшення маси тіла, депресія, сухість шкірних покривів та інші симптоми.

Однією з головних складових лікування є правильне харчування. При захворюваннях щитовидної залози найкраще віддати перевагу вегетаріанському столу та морепродуктам. Адже неприємності із щитовидкою — це нестача йоду, а саме морепродукти містять його у найбільшій кількості.

Правильне харчування при захворюваннях щитовидної залози

Харчування при захворюванні на щитовидну залозу має бути виключно рослинного походження. Воно включає в себе вживання різних коренеплодів, фіто-чаїв, злаків і багато іншого, цей список досить великий:
- настоянки та чаї з гіркої трави (полин, деревій, дягіль);
- овочі та ягоди, багаті селеном і марганцем - аґрус, шипшина, малина, суниця, гарбуз, капуста брюссельська та кольорова, можна вживати в їжу коріння та листя кульбаби;
- продукти, що очищають організм і мають протимікробну дію - часник, селера, редька;
- злакові культури краще вживати в їжу в пророщеному вигляді, у цьому випадку в них максимально активізуються всі корисні речовини;
- мед - його можна з'їдати кілька чайних ложок на день і краще замінити їм цукор;
- рослинна олія - будь-яка, але тільки в натуральному вигляді та невеликих кількостях;
- вершкове масло - тільки топлене і не більше чайної ложки з гіркою;
- варена, тушкована або запечена морська риба та морепродукти;
- компоти із сухофруктів без додавання цукру;
- різні каші, зварені чи розпарені на воді;
- картопля, у невеликих кількостях, запечена або у відвареній у мундирі;
- овочі - сирі, варені та тушковані, у вигляді рагу або салатів;
- заправки можна використовувати соєвий соус, лимонний сік, протерті томати, домашній нежирний майонез.

Правильне харчування при щитовидній залозі має на увазі виключення з раціону "важких" продуктів:
-  м'ясо та вироби з м'яса, тут винятків бути не може;
- тваринні жири - вершкове масло, маргарин, сметана, вершки та інші;
- цукор і цукромісткі продукти;
- будь-які види солі;
- чай, кава, какао, лимонади, соки;
- смажені продукти (можна тушковані та запечені);
- копчені вироби будь-якого виду;
- консервовані продукти - овочеві, м'ясні та рибні;
- продукти заквашені із застосуванням солі - огірки, помідори, капуста;
- молочні продукти з великою жирністю - дозволяється тільки кисле молоко і сир з знежиреного молока;
- риба - солона, копчена, сушена;
- яйця – варені і, тим більше, смажені. Можна сирий жовток, але зрідка і лише домашніх яєць;
- вироби з пшеничного борошна - макарони, білий хліб, булки та іншу випічка;
- кондитерські вироби - торти, тістечка, печиво, цукерки;
- гострі та жирні приправи - майонез, аджика, оцет та інші;
- міцний та солодкий алкоголь - віскі, горілка, лікер, шампанське, солодкі вина. Можна ковток білого сухого вина, не більше;
- повністю виключити куріння.

Щоб лікування було правильним, крім дієти потрібно виключити різні фізичні навантаження - біг, фітнес та інші види спорту. Також у цей період краще утриматися від прийому медикаментів або, якщо без цього не можна, проконсультуватися з лікарем.

Дотримання дієти, рецепти


Дієта при щитовидці повинна бути м'якою і містити достатню кількість йоду. Режим харчування для хворого, зазвичай, становить дієтолог, але це можна зробити і самому. Оскільки система живлення має бути дробовиною, свій денний раціон потрібно розділити на п'ять — шість частин. У багатьох хворих спостерігається розлад роботи шлунково-кишкового тракту, тому всі продукти необхідно використовувати лише свіжі.

Зазвичай апетит у них не дуже хороший, тому їжа має бути максимально смачною, але з урахуванням усіх рекомендацій дієтолога. Переїдати в жодному разі теж не можна, щоб не було загального навантаження організму.

Щоб не почуватися обділеним, страви слід готувати різноманітні, вони мають бути насичені вітамінами, мікроелементами та амінокислотами. Багато хто думає що з дозволеного списку продуктів неможливо приготувати нічого смачного і це їхня велика помилка. Ось один із зразкових варіантів дієтичного меню на один день:
 - перший сніданок - геркулесова каша зі шматочком топленої олії та свіжими фруктами або ягодами, шматочок житнього хліба з медом, чай із шипшини;
 - другий сніданок - чай з будь-яких ягід, 1 - 2 дієтичні крекери;
 - обід - вуха з морської риби, гречана каша, шматочок відвареної риби (тріска або мінтай), салат зі свіжих овочів, компот із сухофруктів;
- полуденок – свіжі фрукти – яблуко, банан або апельсин;
-  вечеря - плов із морепродуктами, салат із морської капусти;
-  друга вечеря - трав'яний чай з крекером та медом або фрукти.

Очевидно, що харчування при щитовидній желі харчування може бути повноцінним і смачним, просто потрібно виявити трохи фантазії і почаклувати біля плити.

Рекомендації
Кожна людина має пам'ятати, що причиною захворювань щитовидної залози є гострий дефіцит йоду. Споживання жирної та копченої їжі, кондитерських і цукромістких продуктів, крім цього, призводить і до ожиріння. У будь-якому випадку результатом такого способу життя буде дієта.

При щитовидній залозі дозволені лише ті продукти, які допоможуть позбутися зайвої ваги та налагодити роботу всього організму. Щоб отримати максимальну користь з їжі, потрібно прислухатися до рекомендацій лікаря:
 - сіль при дієті вживати не можна, але її можна замінити зеленню, яка в невеликих кількостях містить натрій хлор, але набагато корисніша;
 - не слід перетримувати блюдо на вогні, оскільки висока температура може знищити у ньому весь йод;
 - їжа має бути м'якою, подрібненою або протертою в пюре;
 - не можна запивати їжу напоями;
 - їжа не повинна бути надто гарячою або холодною, щоб не травмувати слизову оболонку шлунка;
 - при дотриманні дієти потрібно намагатися якнайбільше їсти сирих овочів фруктів та ягід;
 - якщо є можливість максимально збагатити свою їжу морепродуктами, причому не тільки рибою, а мідіями, устрицями, креветками, морською капустою.

P/S: пропонуємо відео тренінги для керівників, а також і відео тренінг Результативні продажі по телефону, і Активні продажі.





 

© 2009 - 20 Женский образовательный клуб "Сапфо"
Tel.: +38 (044) 237-90-05
Mail: info@sapfo.com.ua
Веб-студия NewHost - создание сайтов