Главная » Нужные советы » Здоров'я щитовидної залози, правильне харчування
Здоров'я щитовидної залози, правильне харчування

Щитовидна залоза – найважливіший орган ендокринної системи, що виробляє тиреоїдні гормони: тироксин (T4) та трийодтиронін (T3).
Вони беруть участь в обміні речовин та регулюють безліч інших процесів в організмі.
Т4 становить більшу частину гормонів, що виділяються щитовидною залозою. Він є малоактивним, але перетворюється на клітинах на гормон Т3 - найважливіший з гормонів, що у роботі практично всіх органів прокуратури та систем.
Щоденний раціон харчування сильно впливає на роботу щитовидної залози. Правильне функціонування органу безпосередньо залежить від кількості необхідних мінералів та вітамінів, що надходять з їжі, найважливіші з них:
Йод. Цей елемент необхідний для синтезу тиреоїдних гормонів: тироксин містить чотири атоми йоду, трийодтиронін – три атоми йоду.
Селен. Щитовидна залоза є основним органом, який використовує цей елемент: селен необхідний вироблення тиреоїдних гормонів.
Також у синтезі та метаболізмі гормонів щитовидної залози беруть участь: мідь, цинк, магній, залізо, вітаміни групи В, вітамін А, вітамін D, омега-3.
Йод у продуктах харчування - про це розповысть бізнес тренер Ігор Немирівський, психолог
Цей елемент особливо важливий для роботи щитовидної залози, проте його надлишок не менш шкідливий, ніж недолік.
Здоровій дорослій людині рекомендується вживати приблизно 150 мкг йоду на добу. Дефіцит цього мінералу може спричинити розвиток гіпотиреозу - стану, при якому щитовидною залозою синтезується недостатня кількість гормонів. У цьому випадку лікарем може бути рекомендовано регулярне вживання продуктів, багатих на йод.
Навпаки, скоротити вживання йодовмісних продуктів слід при гіпертиреозі - стані, що характеризується підвищеною кількістю гормонів щитовидної залози в крові.
Продукти, багаті на йод:
- морська риба, морепродукти, водорості,
- йодована сіль,
- молочні продукти,
- фейхоа, хурма, ківі, яблука,
- цибуля, часник, буряк, морква,
- крупи, висівки,
- горіхи, сухофрукти,
- Яйця.
Селен у продуктах харчування
Щитовидна залоза - це орган, що містить найбільше селену на 1 грам тканини. Експресовані в ній селенопротеїни регулюють синтез тиреоїдних гормонів, а також мають антиоксидантну дію.
На добу здоровій дорослій людині в залежності від статі необхідно вживати від 55 до 70 мкг селену. При необхідності кількість може бути збільшена за рекомендацією лікаря. Не слід перевищувати максимально допустиму норму – 300 мкг на добу, адже надлишок цього елемента може зашкодити здоров'ю.
Продукти, багаті на селен:
- пшеничні висівки,
- насіння, горіхи,
-Риба та морепродукти,
- яйця,
- птах,
- сир, сир,
- Шпинат, часник.
Додатковий прийом йоду та селену
При недостатньому надходженні до організму будь-якого мікроелемента з продуктів харчування лікар може призначити прийом лікарських засобів або біологічно активних добавок із вмістом цієї речовини.
У мережі соціальних аптек можна придбати препарати йоду, а також селену, наприклад:
- Йодомарин 100 таблетки,
- Йод-Актив таблетки*,
- Солгар Йод з бурих водоростей/Калію йодид таблетки*,
- Селен-Актив таблетки*,
- Селен Вітамір таблетки 100мкг*,
- Солгар Селен таблетки 100мкг*,
- Комплівіт Селен таблетки 300мг.
Важливо! Якщо ви підозрюєте у себе захворювання щитовидної залози, не займайтеся самолікуванням, зверніться до лікаря. Для встановлення точного діагнозу потрібно здати аналізи та зробити УЗД органу, після чого лікар зможе призначити лікування та правильну дієту.
P/S: пропонуємо відео тренінги для топ менеджерів, навіщо вони потрібні