Главная » Кулинария » Рецепти вареників по-українськи – секрети тесту та начинки
Рецепти вареників по-українськи – секрети тесту та начинки
Головна відмінність вареників по-українськи від росіян полягає у приготуванні тесту. Його замішують на кисломолочних продуктах (простокваші, кефірі, сироватці), а не на воді, як у російському варіанті.
Якщо дотримуватися всіх правил, вареники вийдуть пишними, ніжними, ситними та красивими.
Хороше тісто – запорука успіху
Тісто на вареники має бути еластичним, міцним, клейким, але не липнути до рук, інакше ліпити буде складно, а начинка опиниться у воді. Спробуйте найпростіший рецепт тесту для українських вареників що пропонує Ігор Немирівський, шеф кухар.
Інгредієнти:
- борошно – півкілограма;
- яйце – 2 шт.;
- кислого молока - 240 мл;
- сіль – щіпка.
Просіяне борошно (щоб тісто було без грудочок і повітрянішим) змішайте з сіллю, влийте кефір, вбийте яйця і ретельно вимісіть руками. Залишіть "відпочити" на півгодини, і можна починати ліпити.
Другий рецепт тесту трохи складніший, так воно дріжджове.
Продукти:
- яйце – 2 шт.;
- борошно – 650 г;
- сироватка – 1 склянка;
- дріжджі сухі – дві чайні ложки;
- дрібка солі;
- цукор – дві столові ложки.
Усі компоненти з'єднайте. Борошно змішайте із дріжджами, вбийте яйця, влийте сироватку, посоліть, всипте цукор. Ретельно вимісити, щоб не липло до рук. Залиште на 20-25 хвилин і приступайте до ліплення.
Ще один рецепт для тих, хто любить вареники пожирніше.
Для тіста:
- кефір, кисле молоко або сироватка – 200 г;
- яйце – 1 шт.;
- солі – пів чайної ложки;
- борошно – 400 г;
- сода – чайна ложка;
- рослинна олія – дві ст. ложки.
Яйця збийте, змішайте із кисломолочним продуктом, посоліть. Борошно просійте, з'єднайте з содою (соду не гасите), влийте олію. Ретельно вимісити тісто. Якщо воно пристає до рук, підсипте муки – пропонує Михайло Колосенко.
Дві поради:
1. Простокваша, кефір або сироватка повинні бути кімнатної температури та краще свіжими. Кислі підійдуть для млинців або оладок.
2. Вареники не можна перетравлювати, треба вийняти з води через п'ять хвилин після того, як спливуть.